Opmerkelijke samenwerking van milieubeweging en voorloperbedrijf in energiesector

Samen sterk inzetten op duurzame energie

Opmerkelijke alliantie tussen de Vlaamse milieubeweging en een industrieel bedrijf uit de energiesector: Bond Beter Leefmilieu (BBL), de koepel van 140 Vlaamse natuur- en milieuverenigingen en Viessmann, voorloperbedrijf op het vlak van duurzame energie, gaan vandaag een partnerschap aan.

Het is een opmerkelijk en nieuw gegeven dat de Vlaamse milieubeweging gaat samenwerken met een privébedrijf. Dat is een gevolg van de hernieuwde visie van Bond Beter Leefmilieu op zijn missie om maatschappelijke vernieuwing op gang te brengen die bijdraagt tot de transitie naar een duurzame samenleving. Die herbronning werd vastgelegd in een , “De milieubeweging blikt vooruit: langetermijnvisie voor 2050 en concrete doelen voor 2020.”

In deze geactualiseerde tekst over zijn missie maakt BBL de keuze om in haar werking voortaan ook actief in interactie te gaan met voorloperbedrijven. Dat gebeurt door partnerships op te zetten die tonen dat ook meer duurzaam modellen mogelijk zijn. De samenwerking met Viessmann die we vandaag voorstellen is een voorbeeld van de innovatieve en constructieve manier waarop Bond Beter Leefmilieu wil te werk gaan.

Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu (BBL): “BBL kent Viessmann al langer als sponsor van onze campagne ‘Ecobouwers Opendeur’, maar ook als een voorloperbedrijf in de energiesector. De samenwerking wordt nu een versnelling hoger geschakeld. We willen campagnes uitwerken om energiezuinigheid in consumentengedrag te bevorderen. Ook de lokale, de Vlaamse en de federale overheden willen we gezamenlijk overtuigen om meer in te zetten op energiezuinigheid en duurzaamheid.”

Bij gelegenheid van de internationale klimaattop in Doha is het hoog tijd voor een veel daadkrachtiger beleid om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. Ook in ons land is dringend nood aan een stroomstoot voor het klimaatbeleid. Vlaanderen dreigt de internationale afspraak om onze CO2-uitstoot stevig terug te dringen, volledig te missen.  Bond Beter Leefmilieu stelde daarom onlangs voor die voor een trendbreuk kunnen zorgen in het falende Vlaamse klimaatbeleid. Daarbij is het cruciaal om onze energieverslindende gebouwen aan te pakken.

Patrick O, CEO van Viessmann: “We zijn wellicht het meest bekend als merk van verwarmingsketels, maar we zijn ook al sinds 30 jaar actief als producent van warmtepompen en zonneboilers. Een warmtepomp of een zonneboiler is perfect geschikt voor energiezuinige gebouwen en passiefwoningen. Ze verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en zijn duurzame manieren om milieuvriendelijk met energie om te gaan. We zijn blij dat we samen met Bond Beter Leefmilieu onze schouders onder het streven naar duurzaamheid kunnen zetten.”

Duurzaam bouwen en wonen Energiebesparing