Oproep voor een ambitieus Europees klimaatbeleid bij onze ministers

Met de ondertekening van het Kopenhagenakkoord heeft Europa zich geëngageerd om  tegen 31 januari een emissiereductiedoelstelling voor 2020 over te maken. Bond Beter Leefmilieu roept samen met WWF, Greenpeace en Natuurpunt onze ministers op om op de informele raad van milieu- en energieministers eind volgende week in Sevilla actief te pleiten voor een Europese emissiereductiedoelstelling van 30 procent tegen 2020.

Tijdens de onderhandelingen in Kopenhagen hield Europa vast aan haar engagement om 20 procent te reduceren tegen 2020. Europa gaf aan haar doelstelling te willen opkrikken tot 30 procent indien er een internationaal akkoord met vergelijkbare inspanningen van andere ontwikkelde landen op tafel zou komen. Zo ver is het jammer genoeg nooit gekomen.

Europa’s conditionele 30 procent doelstelling werd reeds vooropgesteld in 2007. Ondertussen zijn er nieuwe en zeer alarmerende wetenschappelijke inzichten, en werden door heel wat andere landen nieuwe engagementen en doelstellingen op tafel gelegd. We vragen dan ook aan Europa om, als een eerste stap naar een minimale emissiereductie van 40 procent, haar doelstelling unilateraal op te trekken naar 30 procent.

Dit is niet alleen noodzakelijk om de klimaatopwarming te beperken en essentieel om andere landen zover te krijgen ambitieuzere engagementen op te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook zeer haalbaar en opportuun voor de Europese Unie. Door het gebruik van buitenlandse emissiekredieten en de economische crisis kan Europa de doelstelling van een reductie van 20 procent tegen 2020 bereiken zonder noemenswaardige bijkomende inspanningen. Bovendien zal een reductie van 30 procent Europa meer dan 100 miljard euro minder kosten dan de geschatte kost van de originele 20 procentdoelstelling. Waar wachten we nog op?

Klimaatbeleid