Overheidsinstellingen voeren mee campagne voor kernenergie

Je kunt er niet naast kijken. De kranten staan er vol van, de reclameborden schreeuwen het uit. Heb je een vraag over kernenergie? Het nucleair forum antwoordt.

We schreven onlangs al over de nieuwe campagne van het nucleair forum. Sinds de kernramp in Fukushima kwijnt het draagvlak voor kernenergie zienderogen weg. Nu de federale regering zich achter de wet op de kernuitstap heeft geschaard, krijgt de nucleaire sector het helemaal benauwd. Hoog tijd voor een media-offensief dus.

Met deze campagne haalt het forum een oud recept boven. Ook in 2009 voerde het forum campagne met “objectieve informatie”. Iedereen is vrij om een vraag te stellen over kernenergie. Honderden experten staan klaar om u van antwoord te dienen. Dat deze deskundigen uit de nucleaire sector komen en er dus alle belang bij hebben om hun werkgever in een zo goed mogelijk daglicht te plaatsen, tja. Mocht u er nog aan twijfelen, een bezoekje aan de homepagina van het forum neemt meteen alle twijfels over objectiviteit weg: “Het ongeval van Fukushima, en daarvoor dat van Tsjernobyl, brengen heel wat vragen met zich mee en voeden – terecht – een diepgaandere reflectie over kernenergie. Ze veranderen echter niets aan het feit dat kernenergie in de toekomst een deel van de oplossing blijft voor het energievraagstuk van België.

Op zich is het normaal dat een sector campagne voert om zichzelf te promoten. De vraag is echter wie er juist achter het forum schuil gaat en waar het haar middelen vandaan haalt. En daar zit een grote kink in de kabel. Niet alleen private spelers zoals Electrabel, maar ook overheidsinstellingen zijn actief lid van het nucleair forum. Tijdens de vorige mediacampagne van het forum in 2009, kwam de rol van overheidsinstellingen in het forum al in opspraak. Toenmalig minister van energie Paul Magnette stelde destijds in het federaal parlement dat hij van oordeel was dat het niet de taak was van overheidsinstellingen om promotie te voeren voor kernenergie. Belgoprocess, dat onder andere instaat voor de verwerking van kernafval, stapte dan ook op uit het forum. Het IRE en SCK, overheidsinstellingen die onder andere onderzoek doen naar nucleaire toepassingen in de geneeskunde, nucleaire veiligheid en kernafval gingen echter niet in op de vraag van Magnette om zich uit het forum terug te trekken.

De instellingen mogen dan wel claimen dat ze geen overheidsdotaties gebruiken voor de financiering van de campagnes van het nucleair forum, het blijft toch zeer merkwaardig dat overheidsinstellingen promotie voeren voor kernenergie terwijl diezelfde overheid net besliste om de kerncentrales in ons land stapsgewijs te sluiten. Paradoxaal genoeg kregen het IRE en SCK dit jaar nog extra middelen van de federale regering voor hun onderzoeksactiviteiten (waaronder het gecontesteerde Myrrha project, maar dit terzijde).

Daarnaast is ook Synatom, de beheerder van spaarpot voor de ontmanteling van onze kerncentrales, actief in het forum. Al jaren sparen wij mee voor die ontmanteling via een bijdrage op onze elektriciteitsfactuur. Net zoals het IRE en het SCK heeft Synatom dus duidelijk een andere opdracht dan reclame te maken voor kernenergie.

Dat Electrabel kernenergie wil promoten, tot daar aan toe. Al is het wraakroepend dat deze energiegigant hiervoor allicht dankbaar gebruik maakt de miljarden die het bedrijf jaarlijks binnenrijft dankzij de monsterwinsten van haar afgeschreven kerncentrales. Of hoe ons geld nuttig wordt besteed.

Ondertussen blijven wij – samen met heel wat anderen – trouw vragen posten op de website van het nucleair forum. Hoeveel geld stroomt er eigenlijk naar de nucleaire sector? Wat betalen wij via onze factuur en belastingen aan kernenergie? Hoeveel miljoenen pompt het nucleair forum in deze promo-campagne? Voorlopig kregen we nog geen antwoord.

Kernuitstap