Parlement kiest voor oude kerncentrale

Vorige week gaf de Commissie Energie van het federaal parlement groen licht voor een levensduurverlenging van tien jaar van de oude kernreactor van Tihange 1. Daarnaast gaf een meerderheid van de federale volksvertegenwoordigers haar fiat voor de schimmige financiële deal tussen staatssecretaris Wathelet en energieproducenten Electrabel en EFD. Hiermee wil de staatssecretaris de onrechtmatige winsten van de oude kerncentrale afromen. Het is echter zo onduidelijk hoe hoog deze bijdrage exact zal zijn, dat de deal zelfs volgens de Raad van State te vrijblijvend is. 

Deze controversiële beslissingen vormen het sluitstuk van een jarenlang debat over kernenergie. Merkwaardig genoeg vonden onze federale volksvertegenwoordigers het niet de moeite om serieuze parlementaire besprekingen te wijden aan beslissingen die onze energietoekomst bepalen. De vraag van Groen-parlementslid Kristof Calvo om hoorzittingen te organiseren, werd door de meerderheid gewoon van tafel geveegd. Bond Beter Leefmilieu betreurt dat onze volksvertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid in dit dossier ontlopen. Door een oude kernreactor langer open te houden, spelen ze met vuur en zetten ze de veiligheid van de Belgische bevolking op het spel. 

Bovendien zetelen we vele volgende generaties op met radio-actief afval. De recente ontdekking van ettelijke vaten lekkend kernafval illustreert dat we voor dit hoogstgevaarlijke goedje geen enkele veilige oplossing hebben. Bovendien is de levensduurverlenging niet nodig om onze bevoorradingszekerheid te garanderen en zet ze een rem op de verdere groei van hernieuwbare energie. 

Het is schrijnend dat de kernenergieproducenten dankzij hun afgeschreven kerncentrales ook nog steeds een enorm voordeel tegenover nieuwe marktspelers genieten. De nucleaire rente die twee jaar geleden werd ingesteld, ligt veel te laag om de onrechtmatige winsten af te romen. Door het nieuwe wetsvoorstel wordt de nucleaire rente voor Tihange 1 nu bovendien vervangen door een schimmige deal waarvan de inkomsten voor de staat hoogst onduidelijk zijn. . 

Door het wetsvoorstel van Wathelet te aanvaarden, beslisten de parlementsleden wel om alle kernreactoren te sluiten tegen 2025. Laat ons hopen dat onze policiti dan ook effectief een punt zetten achter deze achterhaalde energiebron. Willen we evolueren naar een propere, zekere en betaalbare energievorm, dat moeten we kernenergie effectief de rug toekeren

Kernuitstap