Producenten willen schadelijke brandvertragers in elektronica verplichten | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Producenten willen schadelijke brandvertragers in elektronica verplichten

Kris Roels

vrijdag 10 september 2010

Producenten van chemische brandvertragers en een Nederlandse elektronicareus vragen om chemische brandvertragers in elektronica te verplichten. Momenteel buigt het Internationaal Elektrotechnisch Comité (IEC), zich over hun voorstel. Bond Beter Leefmilieu en ECOS pleiten ervoor om uiterst schadelijke chemische brandvertragers niet in de standaarden voor elektronica op te nemen. Het verplichten van chemische brandvertragers zou er voor zorgen dat duizenden tonnen giftige chemicaliën de gezondheid en het leefmilieu bedreigen.

Chemische brandvertragers hebben geen enkel wetenschappelijk bewezen positief effect op het aantal of de ernst van brandongevallen in woningen. Wetenschappelijke rapporten raden het gebruik van chemische brandvertragers dan ook af.  De giftige chemicaliën migreren uit de elektronica en vinden hun weg via de voedselketen naar het menselijk lichaam. Soms worden hoge dosissen teruggevonden in moedermelk. Bij de ontwikkeling van de kinderen kan dit leiden tot hormoonverstoring. Gekende gezondheidseffecten zijn schildklierproblemen, verminderde spermakwaliteit, onvruchtbaarheid, hyperactiviteit en kanker. Bovendien hebben de chemische substanties een nefast effect op de kwaliteit van ons leefmilieu en wordt het recycleren van de elektronica bemoeilijkt.

Het invoeren van de verplichte toevoeging van chemische brandvertragers in elektronica opent bovendien de deur voor andere toepassingen. Waar leg je dan de grens? Of willen we binnenkort ook  Duplo of Lego met een chemisch sausje?

In 2008 lag er al een voorstel voor een internationale standaard ter tafel, die zou leiden tot het invoeren van chemische brandvertragers. Een globaal netwerk van wetenschappers, artsen en ngo’s is er toen in geslaagd het voorstel van de tafel te vegen. We hopen dat de bevoegde technische comités ook nu de volksgezondheid en een gezond leefmilieu laten primeren op de financiële belangen van één bepaalde economische sector.