Renovatiepact: de letters zijn er, nu de huizen nog

Het renovatiepact is een feit. Tegen 2050 zullen alle woningen energiezuinig zijn. Daar zijn de Vlaamse regering, de bouwsector, milieubeweging en armoedeorganisaties het over eens. En dat is een belangrijke stap. Toch moeten we onze ogen openhouden: komen al die energiezuinige woningen er ook echt?

Nu iets beloven tegen 2050 lijkt makkelijk. Op het einde van deze legislatuur rekent niemand je hier op af. Maar het is broodnodig. De klimaatverandering vraagt om een planning op de lange termijn. De Vlaamse regering lijkt daar nu voor het eerst in te slagen. 

Willen we de klimaatopwarming binnen de perken houden, moet de CO2-uitstoot in Europa tegen 2050 met 80 tot 95 procent dalen. Voor gebouwen betekent dit een besparing van 90 procent CO2. Dat is niet min. Beeld je even in: geen stookolie- of gasketels meer. Alle huizen ingepakt met een laag isolatie in dak, muren en vloeren. Overal superisolerend glas. Dat realiseer je niet van vandaag op morgen. Ook al lijkt 2050 ver weg, we moeten nu in actie schieten. 

Een doelstelling die de klimaattoets doorstaat 

Het voorstel dat vandaag op tafel ligt, een energiepeil van E60 voor alle woningen tegen 2050, doorstaat de klimaattoets niet. Om de CO2-uitstoot met 90 procent te laten dalen, zijn extra stappen nodig. Woningen mogen binnen dit en 35 jaar zo goed als geen energie meer verbruiken. De energie die nog nodig is, wekken ze op met hernieuwbare bronnen. Onze huizen worden zo kleine energiecentrales die met hun zonnepanelen ook stroom leveren aan het net. 

Klinkt dit onhaalbaar? Toch niet: talloze voorbeelden tonen dat het zelfs vandaag al perfect mogelijk is. Tijdens de opendeurdagen van Ecobouwers in november, kun je zien hoe mensen bij de bouw of renovatie van hun huis resoluut voor de lange termijn kiezen. Een bevraging bij deze ecobouwers leert dat zij door duurzaam te bouwen tot 75 procent op hun energiefactuur besparen. En daarbij boeten ze zeker niet aan wooncomfort in.

Een stappenplan voor iedere woning 

90 procent minder uitstoot tegen 2050 dus. Maar de burger mag niet aan zijn lot overgelaten worden. Advies op maat voor elke bouwheer en een stapsgewijze renovatie, dat is de boodschap. Plus extra aandacht voor mensen in (energie)armoede. Een energiezuinige woning, biedt hen de beste garantie voor een betaalbare energiefactuur. Extra ondersteuning en begeleiding op maat moeten er voor zorgen dat deze mensen de boot niet missen.

Kortom: het renovatiepact is een mooie kans, we moeten die grijpen en volop gaan voor een ambitieuze uitvoering. Voor het klimaat is het een noodzaak. En voor onze portemonnee een leuk extraatje. 

Duurzaam bouwen en wonen