'Schaamteloos nonchalant': nieuws van het nucleaire front (update #1)

"Brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur." Dat zeggen wij niet, maar de officiële nucleaire waakhond FANC over de wijze waarop Engie Electrabel de kerncentrales beheert.

Dankzij onze 'slopers' konden we een rechtszaak aanspannen bij de Raad van State om alvast de levensduurverlenging van de oudste krakende kerncentrales, Doel 1 en 2, ongedaan te maken. Het vonnis volgt pas eind 2016 - begin 2017, maar in tussentijd willen we jullie dit nieuws van het nucleaire front niet onthouden:

  • Er lag al een klacht van energiecöoperaties en Greenpeace bij Europese Commissie over de levensduurverlenging​ en ook de Raad van State stelde fundamentele vragen. Nu stelt de Europese Commissie ook effectief een onderzoek in. De Commissie vermoedt dat de afspraken die federaal minister van Energie Marghem (MR) met Electrabel maakte, een ongeoorloofde vorm van staatssteun bevatten.
  • Intussen daagden ook negentig gemeenten uit regio’s in Duitsland, Nederland en Luxemburg die aan ons land grenzen, Electrabel en het FANC voor de rechtbank. Zij willen dat de kerncentrale van Tihange 2, de ‘scheurtjesreactor’, sluit. Volgens een studie door het Weense instituut voor veiligheids- en risicowetenschappen (ISR) blijkt dat ze grote risico's lopen. Voor grote delen van Nederlands Limburg bedraagt de kans op onbewoonbaarheid na een kernongeval liefst 50 tot 60 procent.
  • De MR in het parlement van de Duitstalige gemeenschap van België vraagt in een unanieme resolutie de sluiting van Doel 3 en Tihange 2. Tegen het beleid van hun eigen federale energieminister Marghem in dus.
  • Ondertussen werkte die minister samen met minister van Economie Kris Peeters (CD&V) een staatsgarantie uit voor de uitbaters van de kerncentrales. De reden? Privéverzekeraars durven zich hier niet langer aan te wagen. De betekenis? Bij een eventuele kernramp draaien wij als belastingbetalers ook nog een keer op voor de financiële gevolgen

Maar een mogelijk lichtpunt is er ook: er komt een energiepact aan! In Vlaanderen werkt Bond Beter Leefmilieu mee aan de opmaak van een Vlaamse energievisie. We ijveren daarbij voor een heldere toekomstvisie die de kerncentrales stapsgewijs sluit en zo ruimte maakt voor de overgang naar 100 procent hernieuwbare energie.

Wil je niet wachten op de overheid en zelf al actie ondernemen? Check dan de ranking die Greenpeace maakte van de energieleveranciers in ons land, en stap over naar de groenste beschikbare keuze. Nog meer tips vind je op Iedereen Hernieuwbaar

Kernuitstap Sloop de kerncentrales

Meer over Kernuitstap