Schadelijke pesticiden makkelijk verkrijgbaar

Onlangs illustreerden de radiomakers Peeters en Pichal op Radio 1 dat je in Vlaanderen gemakkelijk niet-toegelaten pesticiden kan kopen. Het consumentenprogramma deed een rondvraag bij een aantal verkopers van pesticiden naar een product om mollen te bestrijden in een grasveld. Verkopers schoven Dursban naar voren, een pesticide met als actieve stof chloorpyrifos. Chloorpyrifos is een schadelijke actieve stof, die desondanks toch nog in Europa mag gebruikt worden. Dursban is in België erkend voor bestrijding van de koolvlieg in een aantal koolsoorten en enkele andere landbouwteelten. In praktijk blijkt het product dus ook voor andere toepassingen makkelijk verkrijgbaar, ook voor niet-professionele gebruikers.

BBL is samen met Velt verontwaardigd over de lakse manier waarop in België met pesticiden wordt omgesprongen. In een persbericht pleit Velt voor een duidelijke wetgeving, performante controles van verkoop en gebruik van pesticiden, en een transparante communicatie van de resultaten. Uitgangspunt van dit alles moet uiteraard een degelijke bescherming van mens en milieu zijn.

Praktijkvoorbeelden als het bovenstaande tonen aan dat het Belgische pesticidenreductieprogramma, dat eind 2005 van start ging, (nog) onvoldoende resultaten heeft geboekt. Gevaarlijke pesticiden worden vlot verkocht aan wie erom vraagt, gegevens over verkoop en gebruik zijn nog steeds niet beschikbaar, het systeem is complex, controles zijn onvoldoende. De termijn voor het behalen van de oorspronkelijke doelstelling van het pesticidenreductieprogramma is bovendien zopas met twee jaar vooruit geschoven, tot 2012. Het Belgische programma schiet duidelijk tekort, het pesticidengebruik is nog steeds een ernstig probleem. Met de nieuwe Europese pesticidenwetgeving komt er hopelijk snel schot in de zaak.