Schaliegas verdringt op termijn ook koolstofarme elektriciteitsproductie

De schaliegasrevolutie zal het klimaat niet vooruit helpen. Dat blijkt uit een overzichtsstudie van het Energy Modelling Forum van Stanford University. De studie onderzocht aan de hand van een tiental modellen de impact van de schalierevolutie op de economie en de emissies.Wat blijkt?  Schaliegas zorgt niet voor dalende emissies omdat het op termijn ook koolstofarme elektriciteitsproductie uit de energiemix verdringt. Tegelijk leidt goedkopere elektriciteit tot een hoger verbruik en bijkomende emissies.

De daling van broeikasgasemissies opgemeten in de VS sinds het gebruik van het schaliegas, bracht sommigen tot de veronderstelling dat schaliegas goed zou zijn voor het klimaat. Schaliegas komt immers in de plaats van steenkool. En elektriciteit uit gas is ongeveer de helft minder schadelijk voor het klimaat dan elektriciteit uit steenkool. Op basis van die verandering op de korte termijn claimden heel wat voorstanders dat schaliegas goed zou zijn voor het klimaat, of nog sterker zelfs, een zegen zou zijn voor het milieu.

Maar die claim stootte al op heel wat bezwaren. Zo gaat ze voorbij aan een cruciale onzekerheid: over de precieze methaanemissies bij de ontginning van schaliegas woedt nog een hevig wetenschappelijk debat.  Bij de ontginning komt heel wat methaan vrij, dat net erg slecht is voor het klimaat. Tevens blijkt de focus van de claim te beperkt: dalend steenkoolgebruik ín de VS leidde tot lagere steenkoolprijzen en bijgevolg een hoger verbruik buiten de VS. De claim gaat tenslotte voorbij aan de stevige milieu-impact van schaliegas: gaande van bodemverontreiniging over intensief watergebruik tot landschapsvervuiling.

De nieuwe overzichtsstudie van Stanford University gaat nog een stapje verder. Ze ondergraaft de veronderstelling dat goedkoop gas alleen steenkool uit de elektriciteitsproductie duwt. Op termijn zal schaliegas ook hernieuwbare energie en kernenergie uit de energiemix verdrijven. De emissiedalingen door verminderd steenkoolgebruik wordt zo  teniet gedaan door de emissiestijging bij minder (nieuwe) koolstofarme elektriciteitsproductie.  Tegelijk zorgen relatief lagere elektriciteitsprijzen voor een hogere elektriciteitsconsumptie. Het resultaat is een emissietraject dat nauwelijks afwijkt van het traject zonder een doeltreffend klimaatbeleid.

Zoals de grafiek illustreert, komen alle modellen op een gekende conclusie uit: enkel een koolstofprijs (groene balkjes) bewerkstelligt een reductie in broeikasgasemissies. Bij een schaliegasrevolutie stijgen de emissies verder op een traject dat gelijk loopt met business-as usual.

(grafiek niet meer beschikbaar, nvdr)

 

Desinvestering uit fossiele energie