Sociale innovatie verwerft plaats in Vlaams innovatielandschap

De Vlaamse regering keurde op vrijdag 7 december de 'De Sociale Innovatiefabriek' goed. Dit is een lichte structuur voor de financiering van sociale innovatieprojecten met vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, ondernemingen en overheid. De Sociale Innovatiefabriek krijgt een basisfinanciering van 2,56 miljoen euro gespreid over vier jaar.

De missie van de Sociale Innovatiefabriek is het ondersteunen en promoten van sociaal ondernemerschap én het ondersteunen van brede sociale innovatie in functie van het oplossen van belangrijke maatschappelijke uitdagingen in Vlaanderen. Op de vraag bijvoorbeeld hoe we Vlamingen kunnen aanzetten om compacter te gaan wonen, meer energie te besparen, minder de auto te gebruiken,... moet de Sociale Innovatiefabriek recepten aanreiken die verandering van gedrag en cultuur in de hand werken, en niet enkel puur technologische oplossingen. De sociale innovatiefabriek mikt op die recepten die vervolgens kunnen uitmonden in sociaal innovatieve producten of rendabele diensten.    

Binnen de ‘Sociale Innovatiefabriek’ zal de focus in eerste instantie liggen op verstedelijking en inclusie. 1/3e van de financiering voor de ‘Sociale Innovatiefabriek’ gaat naar die thema’s. De overige 2/3e van de financiering kan dienen voor zeer uiteenlopende initiatieven, gaande van armoede, eenzaamheid en vergrijzing, klimaatproblematiek tot tewerkstelling.