Spanje: 50% dagverbruik uit windenergie

Op zondag 8 november vestigde Spanje een nieuw record. Die dag werd 50 % van het elektriciteitsverbruik gewonnen uit windenergie. Tussen 3.20 u en 20.40 u produceerden de Spaanse windgeneratoren zondag samen 11.500 Megawatt elektriciteit, wat overeenkomt met de productie van 11 kernreactoren.

In Spanje komt 13 % van de elektriciteit vandaag uit hernieuwbare energie. Toevallig is dat de doelstelling die ons land zich stelt tegen 2020. Maar zelfs in 2020 lijkt een dagaandeel van 50 % hernieuwbare energie in België onmogelijk. Ons elektriciteitsnet wordt immers ‘bezet’ door nucleaire energie, die gemiddeld 55 % van de capaciteit inneemt. Door het langer openhouden van onze kerncentrales zullen in de toekomst geregeld windmolens moeten worden stilgelegd.

Het alternatief: kerncentrales stilleggen, is technisch onmogelijk. Kerncentrales maar leveren constant dezelfde hoeveelheid elektriciteit, welke de vraag ook moge zijn. Na 2015-2020 zal het langer openhouden van onze nucleaire installaties dan ook de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie afstoppen.