Stembusslag 14/10: de kiezer ligt vooral wakker van mobiliteit en milieu

Volgens het Canvas-programma ‘De vragende partij’ van de VRT zijn mobiliteit en milieu de twee  thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen die het meest leven bij de Vlamingen. Via ‘De vragende partij’ kunnen burgers kunnen zelf voorstellen indienen voor hun toekomstig gemeente- of stadsbestuur. Er werden enkele duizenden voorstellen ingediend. Verkeer en mobiliteit staat als thema op nummer één, met veel aandacht voor de zachte weggebruikers. Ook het lokale leefmilieu weet de Vlaming te beroeren, dat volgt op de tweede plaats.

De voorstellen die werden ingediend zijn meestal zeer concreet en gaan bijvoorbeeld vaak over de herinrichting van een kruispunt of plein. Vele voorstellen gaan over het autoluw maken van straten en pleinen of vragen meer ruimte voor fietsers, andere voorstellen vragen dan weer juist meer parkeerplaatsen.

Wat de milieuvoorstellen betreft, zijn er heel wat ideeën  rond zwerfvuil, energiebesparing en meer groen. Opvallend is ook dat er vele voorstellen werden ingediend om de verdere verstedelijking van het landelijk gebied tegen te gaan.

Voor wie nog inspiratie zoekt voor verdere suggesties aan onze lokale politici: enkele maanden geleden brachten Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Velt, Bos+, Ecolife en Vibe het boekje ‘De kracht van je gemeente’ uit. Het bevat tientallen concrete voorstellen voor een beter leefmilieu, duurzame mobiliteit, een ordentelijke stedenbouw, minder energieverspilling en meer natuur in jouw gemeente.