Tips voor overstap naar andere energieleverancier best combineren met besparingstips

Door de heisa over de blokkering van energieprijzen de voorbije weken, werden heel wat mensen wakker geschud. Tienduizenden consumenten kwamen tot het inzicht dat de prijzenpolitiek van de verschillende energiebedrijven sterk verschilt en dat ze veel geld kunnen besparen door te veranderen van energieleverancier. Dit is niet alleen een goede zaak voor de portemonnee van de consument, maar dat zal ook helpen om de energiemarkt open te breken en een einde te maken aan de dominante positie van Electrabel. Daarnaast moet overigens ook de markt van de energieproductie worden opengebroken, moeten de nucleaire monsterwinsten worden afgeroomd en moeten de kerncentrales dicht.

Het voorstel van minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (Sp.a) om de burgers via hun gemeente te helpen bij de overstap naar een andere energieleverancier is dan ook lovenswaardig.  BBL roept op om daarbij meteen ook te kiezen voor een echt groene leverancier. Maar in heel het debat over de intoming van de energieprijzen wordt jammer genoeg een essentieel element uit het oog verloren: de energiebesparing. Minder energie verbruiken is immers dé manier bij uitstek om je factuur structureel te verlagen. Campagnes, zoals de Energiejacht van BBL, tonen aan dat mensen dankzij een aantal eenvoudige tips gemakkelijk 10% op hun energie kunnen uitsparen. We lazen dan ook met plezier het voorstel van parlementslid Kristof Calvo (Groen) om mensen die informatie wensen over een switch van energieleverancier ook meteen tips te geven om energie te besparen.

Bond Beter Leefmilieu vindt het essentieel dat de mensen naast een aantal eenvoudige tips, ook meteen informatie krijgen over de voordelen en de mogelijkheden van energiebesparende ingrepen. Door de veelheid aan subsidies voor energiebesparing, zien mensen door de bomen het bos niet meer. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (Sp.a) beloofde in haar beleidsnota werk te maken van een afstemming en stroomlijning van premies, zodat mensen de premies bij één loket kunnen aanvragen. De minister zou hiervoor “lokale energieloketten” willen opzetten. De concrete invulling van deze lokale energieloketten of energiewinkels is tot op vandaag echter onduidelijk. Wij denken alvast aan goede voorbeelden zoals de Milieuadvieswinkel in Gent of het Ecohuis in Antwerpen, en pleiten daarbij voor extra inspanningen om die mensen te bereiken die het sociaal moeilijker hebben en de weg naar ondersteuning voor energiebesparing niet vinden.

Minister Vande Lanotte lanceerde – tot verrassing van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten – het idee om mensen met hun energiefactuur langs te sturen op het gemeentehuis. De vraag is of het gemeentehuis hiervoor de meest aangewezen plaats is. Misschien moet hij eerst eens langsgaan bij zijn collega minister Van den Bossche om te horen hoe ver het staat met de lokale energieloketten?

Energiebesparing