Tweede kerncentrale in Borssele? Nee bedankt!

Vorige week diende Bond Beter Leefmilieu samen met Natuurpunt, Greenpeace, WWF en het Gents Milieufront een bezwaarschrift in tegen de bouw van een tweede kerncentrale in het Nederlandse Borssele, vlak bij de Belgische grens. De bouw van deze centrale is de laatste maanden stof van veel discussie in Nederland.

Onlangs werd duidelijk dat het Nederlandse energiebedrijf Delta de aanvraag voor een vergunning voor het bouwen van een tweede kerncentrale in Borssele met een half jaar uitstelt. De reden voor het uitstel is onzekerheid over de financiering van de tweede kerncentrale. Delta wilde haar aandeelhouders, waaronder de provincie Zeeland die de helft van de aandelen heeft, eind vorig jaar vragen om ongeveer 100 miljoen euro te mogen investeren om de vergunning aan te vragen. Maar de aandeelhouders houden de vinger op de knip omdat ze het project te risicovol vinden. Een van de belangrijkste redenen voor twijfel onder de aandeelhouders is dat Delta geen partners kan vinden die het project willen financieren. Delta moet immers heel wat middelen zien te vinden bij banken en investeerders aangezien de bouw van een kerncentrale een zeer dure aangelegenheid is. Een recente studie die de directe en indirecte kosten van kernenergie in kaart brengt, toont bovendien aan dat de directe kosten van kernenergie vaak veel hoger uitvallen dan gedacht. De studie bevestigt dat deze vorm van elektriciteitsopwekking veel duurder is dan fossiele- en hernieuwbare energie als alle kosten worden meegenomen.

Tot nu toe is dan ook nog geen enkele kerncentrale mogelijk geweest zonder één of andere vorm van overheidssteun. Van de Nederlandse overheid moet Delta echter geen financiële steun verwachten. De huidige regering Verhagen mag dan wel zeer enthousiast zijn over kernenergie en de bouw van een nieuwe centrale steunen. Toch liet minister Verhagen duidelijk verstaan dat hij nooit subsidies zal verstrekken voor de bouw van een nieuwe centrale.

Als Delta de eerste 100 miljoen al niet loskrijgt van haar aandeelhouders, hoe kan het bedrijf dan vijf of zes miljard bij elkaar krijgen voor een kerncentrale? De kans dat Delta nu nog een vergunning zal kunnen krijgen is dus heel klein. Toch is het plan voor een tweede kerncentrale in Nederland nog niet definitief van tafel geveegd. In juni zou Delta alsnog met een investeringsplan op de proppen komen. Om te verhinderen dat Nederland - en ook België – de komende tientallen jaren vast zal zitten aan een vervuilende, levensgevaarlijke kerncentrale in Borssele, maakte Bond Beter Leefmilieu dan ook gebruik van de openbare inspraakprocedure op het plan MER om bezwaar in te dienen.

Kernuitstap