Uitbesteding van energiebeheer gebouwen loont

Energiebesparing is meestal niet de kerntaak van een ondernemer of kantooreigenaar. Toch valt er op dit terrein veel geld en milieuwinst te halen. Ondernemers kunnen daarom het energiebeheer van hun gebouwen uitbesteden aan Energy Service Companies (ESCO’s). Energy Saving Pioneers, een coalitie van voorlopers in energiebesparing gefaciliteerd door Bond Beter Leefmilieu, bracht een aantal sprekers uit de sector samen om de drempels voor ESCO's bespreken. Om deze bedrijfstak te stimuleren, is er nood aan informatieverstrekking door  de overheid, mogelijkheden tot schaalvergroting en juridische zekerheid.

De meerwaarde van ESCO’s

> Filmpje van Agentschap Ondernemen

Stel je betaalt maandelijks 200 euro aan je energiefactuur. Zelf energie besparen is een heel gedoe, dus je schakelt een derde partij in. Deze partij, een Energy Service Company (ESCO) komt in jouw woning een nieuwe gasketel plaatsen en isolatie installeren.

Als resultaat bedraagt je energierekening op het einde van de maand nog maar 140 euro. De ESCO garandeert deze besparing in een energieprestatiecontract. Van die 60 euro bespaarde energiekost betaal je enerzijds 40 euro aan de ESCO om de gasketel en de isolatie terug te betalen en anderzijds steek je 20 euro in je eigen zak. Dat doe je totdat de installaties zijn terugbetaald. Dan  zijn de gasketel en de isolatie van jou.

Schaal

Dit principe is helaas niet van toepassing voor particulieren, omdat het energiebesparingspotentieel in een enkele woning niet groot genoeg is voor een ESCO om rendabel te zijn. Daarom gaat de focus uit naar grote projecten, zoals bijvoorbeeld kantoorgebouwen of de groepering van particuliere woningen.

Wantrouwen

Een ESCO inschakelen heeft veel voordelen, zoals ontzorging en gegarandeerde energiebesparing. In de praktijk botsen ESCO’s echter nog op veel wantrouwen. Als gebouweigenaar verlies je immers de controle over het energiegebruik. De ESCO bepaalt immers zelf welke maatregelen genomen moeten worden. Dat vereist een flinke dosis vertrouwen. Het is daarom belangrijk dat de overheid inzet op informatieverstrekking over de voordelen van ESCO’s. Door ESCO’s in te schakelen in publieke gebouwen versterkt ze die boodschap.

Goede afspraken

De ESCO wil graag dat de investeringen worden terugbetaald. Daarvoor mag bijvoorbeeld de opdrachtgever niet failliet gaan. Om dit te verzekeren, is het belangrijk dat de overheid voorziet in een wetgevend kader zodat alle partijen beschermd zijn bij mogelijke verbreking van het contract.

> Lees hier het volledig rapport

Energiebesparing