Vlaams moratorium op schaliegas

De ontslagnemende Vlaamse regering kondigde vorige week af dat ze het opsporen en winnen van koolwaterstoffen (zoals schaliegas) met gebruikmaking van ‘fracking’* zou opschorten. Dat is een goede zaak. Zodra de Vlaamse regering beschikt over meer expertise kan ze beslissen om dit moratorium op te heffen, te verlengen of permanent te maken. Bond Beter Leefmilieu is ervan overtuigd dat meer expertise alleen nog maar duidelijker zal aantonen dat schaliegasontginning een verkeerde keuze is voor mens en milieu. 

Deze beslissing doet de vraag rijzen hoe de regering dan wel zal omgaan met de lopende opsporingsvergunning voor steenkoolgas. Voor steenkoolgasontginning is niet noodzakelijk fracking nodig, maar het gebruik van fracking bij steenkoolgaswinning is zeker niet ondenkbaar. 

Ook zonder fracking is steenkoolgasontginning alles behalve wenselijk. Tientallen boortorens zullen het Limburgse landschap ontsieren en de Limburgse waterhuishouding komt stevig onder druk. Een keuze voor deze nieuwe fossiele brandstof zet ons bovendien vast op een doodlopend spoor in de strijd tegen klimaatverandering.

*Bij fracking voert men eerst een verticale boring uit en daarna een horizontale, waarin onder hoge druk frackingvloeistof wordt gepompt, die het gas vrij maakt.

Desinvestering uit fossiele energie