Vlaamse parlementairen vragen aandacht voor post-olie tijdperk

Vorige week keurde de Commissie Energie van het Vlaams parlement een voorstel van resolutie goed over het post-olietijdperk. De resolutie, die werd ingediend door Hermes Sanctorum van Groen!, en de steun kreeg van Bart Martens (sp.a), Dirk De Kort (CD&V) en Liesbeth Homans (N-VA), dringt erop aan om te onderzoeken hoe Vlaanderen en Europa zich beter kunnen voorbereiden op een olie- en gaspiek. Hierbij moet geëvalueerd worden of de huidige doelstellingen inzake energiebesparing, -efficiëntie en hernieuwbare energie voldoende zijn voor een succesvolle overgang naar het post-olietijdperk.

Beperkte voorraden fossiele brandstoffen, klimaatopwarming, de uitstoot van schadelijke stoffen en ongevallen tijdens boringen zijn algemeen gekende risico's voor aardgas en vooral aardolie. De effecten van de zogenaamde olie- en gaspiek zijn minder gekend. Die piek betekent dat tijdens de ontginning een maximum wordt bereikt, waarna de productie vermindert. Er is sprake van een  zogenaamde oliepiek als de oliereserves ongeveer half leeg zijn en de wereldproductie begint af te nemen. Tengevolge van de oliepiek verwacht men meer prijsstijgingen en –schommelingen, een toenemende schaarste en meer conflicten op wereldschaal. Door het bereiken van de oliepiek, die volgens tal van experten zeer dichtbij is, zal aardolie nog sneller onbetaalbaar worden dan verwacht. Om rampzalige gevolgen voor de economie te vermijden, is het dan ook essentieel om ons goed voor te bereiden op het post-olie tijdperk.

Een overgang naar een olie-onafhankelijkere maatschappij is niet alleen nodig om de facturen betaalbaar te houden, maar bovenal hoogstnoodzakelijk om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Het is hoog tijd voor een drastische ommekeer naar een koolstofarme economie.