VN-voedseltop levert weinig op

De driedaagse VN-voedseltop in Rome heeft geen concrete afspraken opgeleverd om de honger in de wereld te bestrijden. Duidelijke engagementen en politieke keuzes bleven uit.

Ook Olivier De Schutter, speciaal rapporteur voor het recht op voedsel van de VN, is niet tevreden over de eindverklaring van de top. “Het is stil gebleven over bepaalde cruciale punten. Bovendien kunnen grote multinationals in de agrarische sector actief blijven zonder enige vorm van controle en met een extreem hoog niveau van marktdominantie”, zegt hij. Die grote agrarische bedrijven, zoals Nestlé, Cargill, Syngenta en Unilever, worden op dit moment verleid om te besparen op loon van arbeiders in de landbouw, en dat ondermijnt de inspanningen om kleinschalige en duurzame landbouw te ondersteunen. ‘Ook op het vlak van de productie en het gebruik van biobrandstoffen en op het vlak van de speculatie in grondstoffen’, zegt De Schutter. Deze factoren liggen volgens hem, samen met de duurdere energieprijs, aan de basis van de stijging van de voedselprijzen vorig jaar.

Ook op vlak van biobrandstoffen zijn de voorstellen te mager. "De regeringsleiders hebben enkel een oproep gedaan om meer onderzoek te doen naar de duurzaamheid van biobrandstoffen. De productie van vloeibare biobrandstoffen uit maïs, suiker, oliehoudende zaden en palmolie is tussen 2000 en 2008 verdrievoudigd. Als we zo doorgaan stijgt het aantal ondervoede kinderen in Afrika en Azië tegen 2050 tot respectievelijk 3 en 1,7 miljoen", waarschuwt de VN-rapporteur.