De nieuwe Mall of Europe is onderdeel van het NEO project en zal zorgen veer meer verkeer op een van de meest filegevoelige plekken van het land. (c) Robin Spielmann via Unsplash

Wijnegem Shopping XL langs de Brusselse ring? Nee bedankt

De nieuwe Mall of Europe is onderdeel van het NEO project en zal zorgen veer meer verkeer op een van de meest filegevoelige plekken van het land. (c) Robin Spielmann via Unsplash

De Brusselse regering komt opnieuw op de proppen met een plan om een shoppingmall van 72.000 m² en meer dan 3.000 parkeerplaatsen te voorzien op de Heizel. Vlak naast de Brusselse ring. Dat zal in de spitsuren zorgen voor liefst 6.000 extra autoverplaatsingen, per uur. En dus ook voor meer luchtvervuiling, verkeerslawaai en klimaatimpact. De files zullen 50% langer worden. Wie zit hier op te wachten? 

Mall of Europe

De nieuwe Mall of Europe is onderdeel van het NEO project, een plan voor de herinrichting van de Heizelsite. Er komen sportparken, een congrescentrum, woningen en dus ook een groot shoppingcentrum. Dat is met 72.000 m² nog een pak groter dan Wijnegem Shopping. En dat op een van de meest filegevoelige plekken van het land. 

Handelaars uit de regio zitten helemaal niet te wachten op extra winkelruimte. Integendeel, de winkelleegstand neemt toe, onder meer door het succes van online shoppen. Een nieuw winkelcentrum is absoluut geen antwoord op de toenemende concurrentie van de e-commerce. Integendeel, het maakt het voor lokale handelaars nog moeilijker om rendabel te blijven werken. De winkelleegstand in het centrum van Brussel, maar evengoed in Vilvoorde of Leuven, zal hiermee verder toenemen.

Juridische carrousel

Dit is bovendien een echte juridische carrousel. Hetzelfde plan werd al drie keer vernietigd door de Raad van State: in 2015, 2017 en 2020. Met als belangrijkste reden dat er geen oplossing is voor de mobiliteitsproblemen. Die oplossingen zijn er nu ook niet, maar toch probeert de regering gewoon opnieuw. Het openbaar onderzoek vindt dan ook nog eens midden in de zomervakantie plaats, het loopt tot 3 augustus. Nochtans heeft het Brussels Gewest afgesproken dat openbare onderzoeken buiten de zomervakantie moeten vallen, omdat mensen dan op verlof zijn. Even de eigen afspraken vergeten?

Uitgebreid bezwaarschrift in aantocht

Heel wat milieu- en middenstandsverenigingen uit Vlaanderen en Brussel verzetten zich tegen dit zoveelste plan. Het gaat onder meer om BBL, BRAL, Unizo, UCM en ACV-CSC. Wij zullen opnieuw een uitgebreid bezwaarschrift indienen, zomervakantie of niet. En als de Brusselse regering opnieuw koppig doorzet met dit onzinnige plan, stappen we opnieuw naar de Raad van State. 

Klik hier voor de plannen en voor het openbaar onderzoek