Worden gemeentelijke milieuraden opgedoekt ?

Door de onduidelijkheid over de samenwerkingsovereenkomst over leefmilieu in de gemeenten, blijft het ook gissen naar de toekomst van de gemeentelijke milieuraden. De oprichting, samenstelling en werking van de milieuraden maakt immers deel uit van deze samenwerkingsovereenkomst.

In antwoord op een parlementaire vraag hierover, stelde Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) dat het tot de gemeentelijke bevoegdheid hoort om te beslissen over een gemeentelijke milieuraad en over de bijdrage ervan aan het gemeentelijke milieubeleid.

Als een gemeente – op vrijwillige basis – beslist dat er een gemeentelijk milieubeleidsplan wordt opgemaakt, dan blijft wel de verplichting bestaan om dit plan voor te leggen aan een gemeentelijke milieuraad. Als er geen vervolg komt op de samenwerkingsovereenkomst valt echter te vrezen dat heel wat gemeentelijke milieuraden zullen opgedoekt worden en de participatie aan het gemeentelijk milieubeleid zal afnemen.

Deparlementaire vraag van Vlaams parlementslid Marc Hendrickx aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showSchriftelijkeVraag.action?id=729553