Zenne herstelt, rechtszaak volgt

Na de stillegging van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord kelderde de waterkwaliteit van de Zenne dramatisch. Op 19 december startte het station terug volledig op. Een opmerkelijke timing, omdat de exploitant eerst dagen volhield dat het station om technische redenen niet kon worden opgestart, dan toch de startknop terugvond nadat de rechter een dwangsom had opgelegd op vraag van Vlaams minister Joke Schauvliege.

Nu het station terug is opgestart, normaliseert de chemische toestand in de Zenne zich relatief snel. Volgens de metingen van VMM zijn de waarden voor zuurstof en nutriënten in de Zenne ondertussen weer normaal voor de tijd van het jaar – én grotendeels voldoen ze ook aan de basiswaterkwaliteitsnorm.

Hoe de natuur de komende weken en maanden zal herstellen, is nog verre van duidelijk. Biologen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) volgen de evolutie van de visstand de komende maanden in alle geval verder op.

 

Daarmee is het dringendste probleem (voorlopig?) opgelost – de volgende stappen in dit dossier zullen naar verwachting in de rechtbank gebeuren: de rechter zal experts aanduiden om vaststellingen te doen in het station  (wie draagt de schuld van de stillegging?) alsook om de milieuschade in Vlaanderen vast te stellen (en te waarderen).

En dan is er nog de nieuwe zandfilter. Het is duidelijk dat de installatie moet aangepast/uitgebreid worden, maar de discussie over wie dat moet betalen ligt minstens mee aan de basis van dit drama, en lijkt nog niet direct opgelost. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Natuurgebied