Waar woonbuurten leefbuurten worden, is het leven een stuk aantrekkelijker en socialer. - © Scott Webb

Zo worden woonbuurten ook leefbuurten

Waar woonbuurten leefbuurten worden, is het leven een stuk aantrekkelijker en socialer. - © Scott Webb

Team Vlaams Bouwmeester en Fietsberaad Vlaanderen lanceren de oproep ‘Leefbuurten’. Doel? Steden en gemeenten ondersteunen om woonbuurten, waar de auto nog vaak koning is, te transformeren in heuse leefbuurten. In zo’n leefbuurt wordt maximaal gekozen voor wandelen en fietsen. Kinderen kunnen er veilig op straat spelen, groen zorgt er voor verkoeling op warme dagen en er is ontmoetingsruimte voor jong en oud. 

De straat is van iedereen

In het voorbije coronajaar hebben veel mensen de eigen straat en buurt herontdekt. De vraag naar meer ruimte om te wandelen en te fietsen en de roep om meer plaats voor kinderen om veilig buiten te spelen, klinkt steeds luider. Ook de klimaatverandering, met meer hittegolven, droogteperiodes en felle regenbuien heeft het bewustzijn vergroot dat groen en water in de buurt van cruciaal belang zijn.  

Het uitgelezen moment dus om straten opnieuw in te richten. Hoe dat kan? Ontharden om water ruimte te geven, bomen planten om beschutting en verkoeling te bieden, bredere voetpaden voorzien om te wandelen en te spelen,  veilige fietsvoorzieningen uitbouwen, ontmoetingsplekjes creëren voor jong en oud. Geef toe: wie wil er niet in zo’n leefbuurt wonen?

Kinderen kunnen er veilig op straat spelen, groen zorgt er voor verkoeling op warme dagen en er is ontmoetingsruimte voor jong en oud. Welkom in de leefbuurt!

Intensieve begeleiding voor steden en gemeenten

Maar hoe begin je eraan? Met de financiële steun van minister van Binnenlands bestuur Bart Somers roepen het Team Vlaams Bouwmeester en Fietsberaad Vlaanderen gemeentebesturen op om voorstellen in te dienen. Een tiental steden en gemeenten krijgt dan ondersteuning om een kwaliteitsvol ontwerp voor een Leefbuurt uit te werken. De geselecteerde gemeenten mogen rekenen op intensieve begeleiding op het vlak van stedenbouwkundig ontwerp, verkeersinrichting,  vergroening én participatie van de buurtbewoners.