Zon onttroont kernenergie

Vorige week produceerden zonnepanelen in ons land voor het eerst meer elektriciteit dan de kerncentrales. De oorzaak? Niet meteen een spectaculaire groei van zonne-energie, wel het feit dat vijf van die zeven oude knarren momenteel geveld zijn door aanhoudende problemen. Tegelijk wordt zon als investering steeds interessanter. 

Beter dan spaarboekje

Volgens schattingen van hoogspanningsnetbeheerder Elia was zon op 13 augustus goed voor 1932 MW aan piekproductie, terwijl kernenergie slechts 1466 MW aan stroom kon leveren. Dit is grotendeels te wijten aan de aanhoudende problemen in onze oude kerncentrales. Na de “scheurtjescentrales” Doel 3 en Tihange 2 gaf ook Tihange 3 er vorige week plots de brui aan. Bovendien ligt Doel 1 stil totdat zijn levensduurverlenging - al dan niet - definitief beslecht wordt. Ook Tihange 1 produceert geen stroom door een onderhoudsbeurt. Hierdoor produceren vandaag slechts twee van de zeven Belgische kernreactoren elektriciteit.

Dat zon kernenergie onttroont, heeft dus vooral te maken met de lamentabele staat van ons nucleaire productiepark en veel minder met een spectaculaire groei van zonne-energie. Na een paar recordjaren kende de plaatsing van zonnepanelen de voorbije jaren een stevige dip.

Bron: www.vreg.be

Interessante investering

De sterke daling is te wijten aan het wisselende en onzekere energiebeleid van de afgelopen jaren. Na jaren van oversubsidiëring moest zon plots in het verdomhoekje en werd de steun zeer snel geschrapt. Bovendien moeten eigenaars van zonnepanelen sinds deze zomer een vergoeding betalen voor het gebruik van het net.  

Toch is zon vandaag een zeer interessante investering, die ook zonder subsidies rendabel is. Een investering in zonne-energie brengt meer op dan je geld op een spaarboekje. Bovendien wordt zonne-energie dankzij de aangekondigde stijging van de elektriciteitstarieven alleen maar interessanter.
Zonne- of kernenergie? Het is duidelijk waar de toekomst ligt.

Windenergie Kernuitstap