Zo maken organisaties het verschil voor het milieu

25 november 2021

Connect2Change is ons jaarlijkse netwerkevent waarop we changemakers samenbrengen, ideeën uitwisselen en samen nieuwe plannen smeden. Omdat dit een feestjaar is, maken we er een speciale editie van, met boeiende online sessies verspreid over het jaar. Die bovendien helemaal gratis zijn. Iedereen die werkt aan een duurzaam Vlaanderen is welkom: organisaties, beleidsmakers, ondernemers, academici... Schrijf je gratis in!

Sla de kranten open of zet de radio of televisie aan en je merkt het meteen: berichten over klimaat, milieu en natuur kleuren het nieuws.

Dat is in grote mate te danken aan de jarenlange inzet van de vele milieu- en natuurverenigingen die we in Vlaanderen rijk zijn, en aan organisaties en instellingen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Hoe speelden ze dat klaar? Met een opvallend brede waaier aan actiemethodes: van de barricades beklimmen tot eigen studiewerk voorstellen in het parlement. 

In het webinar ontdekte je de methodieken van een burgerbeweging, van een universiteit, een milieukoepel en van de strategen van zowel confronterende als verbindende campagnes. 

Vijf experts, elk met een andere achtergrond, tonen hoe zij het verschil maken voor een beter milieu. Welke methodes hebben zij daarvoor al die jaren ingezet? En hoe slaan ze de handen in elkaar?

  • “Studenten hebben de sleutels in handen hebben om het verschil te maken. Wij proberen hen aan te spreken onder de noemer: rebel with a cause. Om hen te inspireren tot het opstarten van een engagement.” Dennis Hermans - VUB (De Wereld Heeft Je Nodig)
  • “Activisme zorgt ervoor dat debat vooruit gestuwd wordt, maar het zorgt ook voor chaos.  Het is belangrijk dat chaos vervolgens leidt tot concrete oplossingen.” Joeri Thijs  - Greenpeace
  • “Om de transitie te realiseren heb je een mix van alle actoren op het terrein nodig.” Danny Jacobs - Bond Beter Leefmilieu
  • “Betrek mensen persoonlijk bij je projecten, en speel in op de actualiteit. Laat de mensen zien wat er speelt, en geef hen dan concrete handvatten.” Tris Segers - Klimaan
  • “Samenwerken is de kern. We vergroten ons bereik samen met grote partners zoals retailers en producenten, maar ook door steden en bedrijven uit te dagen. Toch beschermen we onze eigen missie.” Fien Louwagie - Eva

Bekijk het hele webinar!

 

Over de sprekers

Danny Jacobs (Bond Beter Leefmilieu)

Danny Jacobs is algemeen directeur bij Bond Beter Leefmilieu. Sinds jaar en dag zet hij diverse milieuthema’s op de politieke agenda in Vlaanderen.

Joeri Thijs (Greenpeace)

Joeri Thijs is campagnemedewerker en woordvoerder van Greenpeace. Achter en voor de schermen heeft hij al aan talloze mediagenieke acties en campagnes meegewerkt.

Dennis Hermans (VUB)

Dennis Hermans coördineert aan de Vrije Universiteit Brussel het project ‘De Wereld Heeft Je Nodig’. Onder deze noemer engageert de VUB studenten, alumni en medewerkers rond duurzame ontwikkelingsdoelen. Daartoe worden verschillende methodieken ingezet: lezingen, workshops, projecten, community’s…

Tris Segers (Klimaan)

Tris Segers is actief lid bij Klimaan. Deze Mechelse burgerbeweging ijvert voor een duurzame en klimaatneutrale samenleving, met oog voor het sociale aspect. Burgers werken samen rond de thema’s energie, grond, water en lucht en realiseren concrete projecten op het terrein.

Fien Louwagie (EVA)

Fien Louwagie is community manager bij EVA. Ze zet zich samen met haar collega’s en tal van vrijwilligers in om veggie in zo veel mogelijk keukens te introduceren. Ze doen dat via toegankelijke en hippe campagnes zoals Donderdag Veggiedag en de VeggieChallenge.

Connect2Change wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu, met steun van: