Back on Track Belgium is de Belgische tak van het Europese collectief Back on Track Europe. Het Europese netwerk wil het grensoverschrijdende spoorverkeer en de nachttreinen ondersteunen en verbeteren. Zeker voor afstanden tot en met 1.500 kilometer moet de trein de meest logische keuze zijn/worden.

Tot op vandaag is reizen per vliegtuig een pak makkelijker dan met de internationale trein. Wie met de trein wil reizen, kan nog niet even vlot een hele reis boeken en aansluitingen halen is niet altijd evident. Bovendien werd het aanbod om internationaal relatief ver te reizen op een relatief snelle en comfortabele manier de voorbije decennia afgebouwd om economische redenen. Nochtans is de trein een ecologischer alternatief dan het vliegtuig, maar luchtvaartmaatschappijen worden door overheden vaak gemakkelijk(er) ondersteund.

Back on Track Belgium wil de lagere ecologische impact van het internationaal treinreizen in beeld brengen via studies, congressen en workshops. De organisatie wil de voordelen ervan aantonen voor de verschillende klimaatdoelstellingen, de werkgelegenheid, de modal shift naar koolstofarmere mobiliteit en een laagdrempelig en kwalitatief reisaanbod.