Bond Beter Leefmilieu opnemen in je testament

Door een testament op te stellen komt je geld terecht bij wie je belangrijk vindt. Het is een geruststellende gedachte te weten dat alles goed geregeld is. Indien je Bond Beter Leefmilieu wil opnemen in je testament, nemen we graag de tijd om dit persoonlijk met jou te bespreken. Je kan hiervoor terecht bij Miranda Vankerk, onze zakelijk directeur. Je kan haar bellen op 02 282 17 20 of mailen via miranda.vankerk@bblv.be.

Overweeg je om Bond Beter Leefmilieu op te nemen in je testament? Dat is hartverwarmend. Neem rustig de tijd om hierover na te denken. We willen je op deze pagina alvast helpen om een antwoord te vinden op vragen die je misschien hebt bij je schenking. Hoe kan jouw gift bijdragen aan een beter leefmilieu? En hoe kan je precies iets nalaten aan Bond Beter Leefmilieu? 

Een stukje geschiedenis over BBL

Het begon allemaal met 6 toekomstdenkers die vonden dat beleidsmakers dringend wakker geschud moesten worden. Natuur, milieu en klimaat hoorden op de politieke agenda te staan! Dus richtten ze in 1971 de organisatie Bond Beter Leefmilieu op. Het was de start van een hele beweging, een milieubeweging, die nog steeds groeit. We werken elke dag aan een betere, duurzamere toekomst. Door de krachten te bundelen, te ijveren, te onderhandelen, en innovatieve oplossingen uit te werken.

Bijdragen aan een betere toekomst

Onze ambitie is gedurfd: we willen de dag realiseren waarop iedereen in Vlaanderen goed en gezond leeft, zonder te wegen op de natuur, het milieu en het klimaat. Die ambitie komt recht uit ons hart. Want we willen de wereld beter maken dan ie nu is en mooier nalaten. De keuze om iets na te laten aan Bond Beter Leefmilieu is ook zo’n beslissing uit het hart. Wanneer je Bond Beter Leefmilieu opneemt in jouw testament, dan zorgen wij ervoor dat jouw gift een impactvolle bestemming krijgt en bijdraagt aan een betere toekomst. Wat je ook beslist, hoe klein of hoe groot de gift ook is die je overweegt, wij zijn je enorm dankbaar voor je betrokkenheid. 

Praktisch

Een testament opstellen: dat doe je niet elke dag. Het is goed dat je je nalatenschap regelt precies zoals jij het wil en vastlegt in een testament. Zo’n testament kan je zelf schrijven, of door een notaris laten opmaken. 

Wat is een testament?

In een testament bepaal je aan wie jij wil nalaten. Aan je naaste familie, aan andere dierbaren, of aan een goed doel. 

Ook onroerend goed, sierraden of een mooie verzameling kan je nalaten aan je dierbaren of aan een organisatie. Dat regel je dan ook via je testament. 

Kan ik mijn testament nog wijzen?

Een testament opstellen waarin je alles regelt zoals jij het wenst, geeft je gemoedsrust. Wanneer je dit opstelt, is het belangrijk te weten dat je jouw testament altijd nog kan aanpassen.

Stap voor stap

  • Maak een overzicht van je roerende en onroerende goederen.
  • Bekijk jouw eigen situatie. Heb je kinderen en/of een partner? Zij zijn je reservataire erfgenamen. Voor de rest ben je vrij om te kiezen aan wie je nalaat.
  • Bepaal aan wie je graag wil nalaten. Bijzondere vrienden, familieleden of een goed doel? Je kan iemand of een organisatie opnemen in je testament. 
  • Zorg dat alles duidelijk is. Heb je vragen over nalaten aan een goed doel? Dat is heel begrijpelijk. Stel ze zeker. Bij ons kan je terecht bij Miranda Vankerk, onze zakelijk directeur, die rustig met jou je vragen overloopt. 
  • Stel je testament op. Dat kan je zelf schrijven, of je kan het laten opmaken door een notaris. Die geeft deskundige tips en zo vermijd je misverstanden. 

Geen erfbelasting

Vanaf 1 juli 2021 hoeven goede doelen geen erf- en schenkbelasting te betalen. Dat betekent dat wat je nalaat aan Bond Beter Leefmilieu, volledig gebruikt kan worden voor een duurzamere toekomst. 

Met die nieuwe regeling verandert ook de fiscale regeling rond het duolegaat. Via het duolegaat kon je vroeger een deel van je erfenis nalaten aan een goed doel en een deel aan anderen. Omdat met die regeling het goede doel alle erfbelasting betaalde, kregen de andere erfgenamen een fiscaal voordeel. Dat voordeel verviel in 2021. De vrees bestond dat goede doelen inkomsten uit schenkingen en legaten zouden mislopen door de schrapping van het fiscale voordeel van het duolegaat. Om dit te vermijden, zette Vlaanderen de erfbelasting en de schenkbelasting ten laste van goede doelen vanaf 1 juli 2021 op nul. Momenteel bedragen die nog 8,5% (erfbelasting) en 5,5% (schenkbelasting). Dankzij deze ‘op-nul-zetting’ kan het goede doel jouw legaat of schenking integraal besteden aan het volbrengen van haar missie.

Onze belofte voor jouw schenking 

Een goed doel in je testament opnemen is een belangrijke, nobele beslissing. Wij vinden het belangrijk dat je volledig achter die keuze staat, en dat je kan vertrouwen dat jouw gift gebruikt wordt voor een betere toekomst. 

We willen je bedanken dat je overweegt om Bond Beter Leefmilieu op te nemen in je testament en willen je graag een aantal dingen beloven:

  • We behandelen jouw nalatenschap met de allergrootste zorg. We zorgen ervoor dat er met een deskundig oog naar gekeken wordt en dat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. 
  • Je kan op elk moment van gedachten veranderen en je testament wijzigen.
  • Alle informatie die je met ons deelt, wordt op persoonlijke, vertrouwelijke en respectvolle manier behandeld. 

Hoe moet je Bond Beter Leefmilieu vermelden in je testament? 

Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen VZW - Tweekerkenstraat 47, 1000 Brussel. Ondernemingsnummer BE0416.114.756

We nemen alles graag eens met je door

Heb je nog vragen of twijfels? Of wil je gewoon in gesprek gaan met ons? Dan kan je terecht bij Miranda Vankerk, onze zakelijk directeur. Zij neemt graag de tijd om je persoonlijk te adviseren. Je kan haar bellen op 02 282 17 20 of een mail sturen via miranda.vankerk [at] bblv.be (miranda[dot]vankerk[at]bblv[dot]be)