Energieministers EU-lidstaten steunen ban op gloeilampen

Tijdens de Europese energieraad van 10 oktober kreeg het voorstel van het Franse voorzitterschap om gloeilampen te bannen steun van de Europese energieministers. In een resolutie stellen ze voor om de minst zuinige lampen (lees: gloeilampen) tegen 2010 van de markt te halen, voor zover er alternatieven bestaan.
 
Dit is een belangrijke boodschap voor de Europese Commissie, die dit jaar nog voorstellen zal formuleren voor de uitfasering van gloeilampen en andere inefficiënte verlichting. Dit gebeurt in het kader van de uitvoering van de zogenaamde  energy using products' -richtlijn (EuP-richtlijn) die het kader vormt om ecodesigncriteria op te stellen voor alle energieverbruikende producten.
 
Gloeilampen verbruiken 3 à 5 keer  meer energie dan spaarlampen. Volgens WWF leidt de vervanging van gloeilampen door de allerefficiëntste lampen tot een CO2 reductie van 30 miljoen ton in Europa.
 
De resolutie wordt niet alleen toegejuicht door de milieubeweging, maar ook door de Europese lampenproducenten. Het ELC (European Lamp Companies federation) heeft inmiddels zelf een voorstel voor een geleidelijke uitfasering van inefficiënte lampen opgesteld.
 
Komt daarbij dat de Europese importtarieven op spaarlampen zullen worden opgeheven vanaf 18 oktober, wat waarschijnlijk een gevoelige daling van de prijs zal veroorzaken.

Groene warmte