Foto Arshad Pooloo

Met veto tegen statiegeld kiest N-VA voor zwerfvuil langs straten, stranden en natuurgebied

Foto Arshad Pooloo

N-VA wil niet dat er deze legislatuur nog een beslissing valt over statiegeld op blikjes en petflessen. “Onbegrijpelijk”, zeggen Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en Test-Aankoop  in een gezamenlijke reactie. “Statiegeld is de meest doeltreffende maatregel om blikjes en petflessen uit onze omgeving te houden. De partij plooit voor de lobby van industrie en distributie.”

De strijd tegen zwerfvuil kost de Vlaamse gemeenten handenvol belastinggeld. Elk jaar 155 miljoen euro in Vlaanderen, volgens het recentste onderzoek van OVAM. Zwerfvuil irriteert mensen, zorgt voor dierenleed bij vee en is een hinderpaal bij de recycling van waardevolle materialen. Flesjes en blikjes maken 40 procent uit van het volume zwerfafval.

Statiegeld is de meest efficiënte manier om flessen en blikjes in het zwerfvuil in te zamelen, zo leert ervaring uit onder meer Duitsland en de Scandinavische landen. “Er is een sterk groeiend maatschappelijk draagvlak om het probleem via statiegeld aan te pakken. Sinds begin dit jaar zijn zowat honderd Vlaamse steden en gemeenten, en tientallen middenveldorganisaties en bedrijven aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Zij vragen om dit jaar statiegeld in te voeren op plastic flessen en blik,” zegt Olivier Beys van Bond Beter Leefmilieu.

Later dit jaar publiceert OVAM een evaluatie over de evolutie van de zwerfvuilcijfers, waaronder blikjes en petflessen. “Het is bijzonder jammer dat N-VA weigert om daarop te wachten. Een goed beleid monitort, evalueert en stuurt dan bij. Deze beslissing gaat daar helemaal aan voorbij”, besluit Olivier Beys van BBL.

Statiegeld Natuurpunt Recycling Netwerk Benelux

Meer over Statiegeld