Milieuvrijwilligers zijn de beste van allemaal

Van zaterdag 27 februari tot zondag 7 maart vierden we de Week van de Vrijwilliger 2021. En dat ze gevierd mogen worden, die vrijwilligers. 2020 was een uitdagend jaar voor vrijwilligers: rekening houden met veranderende coronamaatregelen en vrijwilligen via Zoom of Teams. 

Een bevraging van BBL-leden wees uit dat die nieuwe uitdagingen niet onoverkomelijk waren: het aantal vrijwilligers dat zich wil inzetten voor natuur- en milieuorganisaties nam zelfs toe. Een studie van de vakgroep Sociologie van Universiteit Gent in samenwerking met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk geeft ook aan dat het vrijwilligerswerk boomt door de coronacrisis. Meer dan een op vijf van de vrijwilligers die zich sinds maart hebben ingeschreven op het platform Vlaanderen Helpt had nog nooit eerder aan vrijwilligerswerk gedaan. En goed nieuws: ze zijn bereid om het in de toekomst te blijven doen. 

Zoals we in het artikel “De milieubeweging in cijfers” aantonen: de impact van de milieubeweging is groot. 67.000 occasionele vrijwilligers en 8.500 kernvrijwilligers bouwen mee aan het verhaal van een natuur- of milieuvereniging. Bij de laatste telling in 2011 werden slechts 14.900 vrijwilligers genoteerd. De enorme stijging is ook te wijten aan het feit dat anno 2020 vrijwilligers meestal actief zijn bij verschillende verenigingen, en een eerder occasioneel engagement aangaan.

Ben je benieuwd hoe je die instroom aan nieuwe vrijwilligers op een goede manier een plekje geeft in jouw organisatie? Ga dan aan de slag met een vrijwilligersbeleid.