Minister Turtelboom opent Ecobouwers Opendeur

Minister Turtelboom opende vandaag Ecobouwers Opendeur tijdens een bezoek aan een Ecobouwerswoning in Gent. Nog tot 15 november stellen 200 bouwheren (ecobouwers genaamd) in Vlaanderen en Brussel hun milieu- en energiebewuste woning open en doen ze hun bouw- en woonervaringen uit de doeken. In totaal verwacht Bond Beter Leefmilieu meer dan 4.000 bezoekers.

Ecobouwers wachten niet op klimaatakkoord

“Dankzij hun energiezuinige woningen besparen ecobouwers tot 75% op hun energiefactuur”, zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “Deze voorlopers wachten niet op een klimaatakkoord, maar nemen zelf het heft in handen. Zij tonen aan dat zeer energiezuinig (ver)bouwen vandaag perfect haalbaar én comfortabel is. We hopen dat de ecobouwers ook kunnen inspireren: onze beleidsmakers kunnen er met het Vlaamse renovatiepact voor zorgen dat iedereen binnen dit en 35 jaar in zo’n comfortabele woning kan genieten van een lage energiefactuur.”

Ervaringen uit eerste hand

Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen: tijdens Ecobouwers Opendeur verzorgen eigenaars van de woningen de rondleiding. De eigenaars tonen aan hun bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. 

“De eigenaars geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners. Bezoekers kunnen kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad,” besluit Sara Van Dyck. 

“Draagvlak creëren om de renovatiegraad snel op te trekken”

Minister Turtelboom voegt er nog aan toe: “Door samen te werken met alle actoren in de bouwsector creëren we een groot draagvlak voor de verduurzaming van ons woningpatrimonium. Zo kunnen we de renovatiegraad snel optrekken, investeren in energie-efficiëntie en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren. Alleen dan kunnen we de doelstelling halen van het Renovatiepact: elke woning energiezuinig maken tegen 2050.” 

Duurzaam bouwen en wonen Ecobouwers.be

Meer over Duurzaam bouwen en wonen