Foto Haseeb Jamil

Plantaardige Beyond Burger steekt Vlaanderen voorbij in ambitie

Foto Haseeb Jamil

Op 1 september zette de Beyond Burger zijn eerste stappen op de Belgische markt. Deze volledig plantaardige burger zorgt voor een keerpunt in de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon. Alleen is Vlaanderen nog niet mee. Hoog tijd dat de overheid werkt maakt van onderzoek en ontwikkeling, en de landbouwsector ondersteunt in de omschakeling naar meer plantaardige voeding.

Anders eten is hetzelfde eten, maar dan anders

Consumenten anders doen koken of hun gewoonten aanpassen is moeilijk. Om de omschakeling naar een gezonder en duurzamer eetpatroon te versnellen, is het dus essentieel om nieuwe producten op de markt te brengen die qua smaak en textuur vlees benaderen. Deze vleesvervangers zetten de grootste stap naar een meer plantaardig voedingspatroon.

Vlezig plantaardig

De Beyond Burger verzet grenzen. Deze burger leunt zo dicht tegen de smaak van vlees aan, dat hij bijna niet te onderscheiden valt van dierlijke burgers. Op de markt van vleesvervangers is dit een echte game changer. Dergelijke producten hebben het potentieel om een grote hap uit de vleesverkoop te halen. Want waarom nog kiezen voor een ongezond en vervuilend lapje vlees, als er een even lekker, gezonder en duurzamer alternatief is?

Toekomst voor Vlaanderen

Dat een product afkomstig uit de Verenigde Staten het eerste product is dat vlees zo dicht benadert, is tekenend voor de achterstand die Vlaanderen in onderzoek naar plantaardige voeding heeft opgelopen. Ondanks kleppers als Alpro, die het economische succes van de transitie naar meer plantaardige voeding belichamen, bleef onderzoek naar vleesvervangers uit. In onze buurlanden worden ondertussen wel grote stappen gezet. Deze inzichten lijken stilaan door te sijpelen in het Vlaamse beleid. Vanuit het kabinet Muyters wordt een studie opgestart die het potentieel van plantaardige voeding en kweekvlees in Vlaanderen nagaat. Ook Flanders Food lijkt te ontwaken en besteedt meer aandacht aan dit onderwerp.

Innovatie doorheen de keten

De Vlaamse markt laten overspoelen door buitenlandse producten, zou een slechte zaak zijn. De Vlaamse voedingsindustrie moet daarom gestimuleerd worden om de plantaardige transitie vorm te geven. Ook de impact op de primaire sector verdient aandacht. Innovatie doorheen de hele keten moet steun krijgen vanuit de overheid. Waarom een grote, verlieslatende dierlijke productie subsidiëren als we ook voor innovatieve plantaardige producten kunnen gaan? De hoofdingrediënten van de Beyond Burger zijn eiwitten uit erwten en koolzaad. Die kunnen perfect hier gekweekt en verwerkt worden. Vlaanderen heeft alle troeven in handen om een koploper te worden. We hebben enkel een beleid nodig dat deze ook uitspeelt.

Plantaardige voeding

Meer over Plantaardige voeding