Surfen ok, maar liever niet in een plastic soup

Rob Buurman stak de grens over en trok van Bond Beter Leefmilieu (BBL) naar het Recycling Netwerk Benelux. Om de band niet helemaal door te knippen werd het Recycling Netwerk Benelux lid van BBL. Tijd om deze Nederlander beter te leren kennen. 

Wat is jouw favoriete plek?

Bij voorkeur ben ik aan zee. Als er goede wind staat dan pak ik mijn kite en mijn board en ga ik het water op. Het vergt nogal wat concentratie en daardoor is het ook ideaal om even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen.

Wanneer deed je voor het laatst iets voor het klimaat, en wat?

Ik probeer vooral een vrij minimalistische consument te zijn. Ik overweeg al enige tijd om afstand te doen van mijn auto, maar dat vervuilende ding is wel handig nu ik aan het verhuizen ben of wanneer ik naar de zee ga. Misschien moet ik mijn eigen auto maar gaan delen met anderen.

Wat beschouw je zelf als je meest geslaagde actie?

Toen ik nog bij Bond Beter Leefmilieu werkte, kreeg ik concrete plannen in handen voor een enorme plasticverwerker in de Haven van Antwerpen. Ik heb daarover gepubliceerd en dat werd goed opgepikt. Enkele maanden geleden is definitief het doek gevallen voor de megafabriek.

Meer recent maakten we bekend dat ambtenaren van de Vlaamse overheid die rond zwerfvuil werken betaald worden door het bedrijfsleven. Dit is een schandaal waarvan de effecten nog jaren zichtbaar zullen zijn. De neutrale rol van de overheid is in gedrang.

Recycling Netwerk is een coalitie van (milieu) organisaties die zich inzetten voor een beter milieu door goede zorg voor afval en grondstoffen. Ons doel is het zoveel mogelijk beperken van de milieuschade die wordt veroorzaakt vanaf de grondstofproductie tot en met het afvalbeheer. Daarom wil ons Netwerk ook: steeds meer en steeds betere recycling.

Welke milieu-organisatie buiten de jouwe, heeft je het meest geïnspireerd het voorbije jaar?

De Plastic Soup Surfer is wel heel goed bezig. Eerst is hij met een surfboard de Noordzee overgestoken en onlangs heeft hij nog de Rijn vanaf de bron tot de zee af gepeddeld. Hij vraagt aandacht voor de plastic soup problematiek maar durft ook te zeggen dat de overheid maatregelen moet nemen. Hij is in Nederland bijna niet van de tv af te krijgen.

Hoe overtuig jij mensen van de goede zaak? 

Je moet eerst de emoties weten te prikkelen. Het buikgevoel: daarmee begint het. Ik wil wel eens te snel in de argumentatie verzanden, maar dat is eigenlijk secundair. Je moet eerst weten wat mensen beweegt en als je ze mee hebt, dan kan je ze weerbaar maken met je argumenten.

Welke tip /goede raad zou je graag nog meegeven voor andere mensen in de milieubeweging?

Het mag wel eens wat gedurfder. In feite streven we naar een radicale omslag van de samenleving en dat betekent disruptie en daarvoor moet je soms ruzie maken. Als je niet op de tenen durft te staan van gevestigde partijen, dan verandert er hooguit wat in de marge.

Statiegeld Recycling Netwerk Benelux

Meer over Statiegeld