Veget’aime: doorstart voor plantaardige voeding

Gezond, beter voor het klimaat en razend populair: almaar meer consumenten vinden hun weg naar plantaardige producten. Om nóg meer mensen te overtuigen om af en toe eens plantaardig te eten, lanceert Bond Beter Leefmilieu samen met Alpro en Garden Gourmet de campagne ‘Veget’aime’. Zo willen we burgers uitdagen om klassiekers eens plantaardig te proberen.

Steeds meer plantaardig

De laatste 10 jaar daalde onze melkconsumptie met 16,6%, onze vleesconsumptie nam in diezelfde periode af met 8,8%. De trend is duidelijk: steeds meer mensen kiezen er bewust voor om meer plantaardig te eten. De coronacrisis lijkt de trend zelfs nog te versterken. Belgische supermarkten zagen sinds begin dit jaar de verkoop van vleesvervangers sterk toenemen, tot wel 20%. Het aangeboden assortiment aan vleesvervangers steeg mee, met gemiddeld 15%.

Waarom vlees- en zuivelvervangers?

Toch is verdere bewustmaking nodig. We eten in België nog steeds meer dan dubbel zoveel dierlijke producten dan goed is voor onze gezondheid, het milieu en het klimaat. Door de focus te leggen op Belgische klassiekers, brengen we onder de aandacht dat ook plantaardige gerechten een plaats verdienen in ons culinair patrimonium. Dankzij vlees- en zuivelvervangers brengen we een brede groep mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met de voordelen van meer plantaardige voeding.

Vervangers krijgen al eens de kritiek ongezond te zijn, vaak is het omgekeerde waar. Er zijn inderdaad gezonde en minder gezonde vlees- en zuivelvervangers, net zoals je gezonde en ongezonde vlees- en melkbereidingen hebt. Het positieve aan vleesvervangers is dat ze naast eiwitten, mineralen, gezonde vetten en vitaminen ook een goede bron van vezels zijn. Deze zijn vandaag onvoldoende aanwezig in ons dieet en ontbreken volledig in vleesbereidingen. Zuivelvervangers bevatten dan weer geen verzadigde vetten. Om te garanderen dat het om gezonde ingrediënten gaat, hebben de vervangproducten in de recepten van de Veget’aime campagne voornamelijk nutriscore A of B.

Flexitariërs aan de macht

Met deze campagne willen we vooral de groep flexitariërs uitbreiden. Dit zijn mensen die plantaardige maaltijden afwisselen met gerechten die vlees en zuivel bevatten. Om ons dieet gezonder en duurzamer te maken moet de verhouding tussen dierlijke en plantaardige voeding verschuiven. Dat kan zonder één bepaald voedingsmiddel volledig te schrappen uit ons dieet. Vandaag komt 60% van de eiwitten die we consumeren uit dierlijke bronnen, terwijl het maximale percentage voor mens en milieu 40% bedraagt. Daarom raden zowel de voedingsdriehoek als de aanbevelingen van de hoge gezondheidsraad een switch richting meer plantaardig aan.

De campagne Veget’aime wil deze omslag versnellen door meer mensen bewust te maken van het belang van plantaardige voeding. Op die manier wordt regelmatig kiezen voor plantaardig vanzelfsprekend in elke Belgische keuken en verovert het snel een vaste plek in onze Bourgondische eetcultuur.

Plantaardige voeding

Meer over Plantaardige voeding