Wegverkeer zorgt in 2015 voor toenemende CO2-uitstoot, BBL vraagt de nodige maatregelen

Volgens het nieuwste rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA) is de Europese CO2-uitstoot in 2015 toegenomen. Ook ons land draagt daaraan bij: de CO2-uitstoot in ons land is 3,4% hoger dan in 2014. De belangrijkste oorzaken voor de stijging zijn de uitstoot door wegverkeer en de verwarming van gebouwen. Bond Beter Leefmilieu vraagt mobiliteitsminister Ben Weyts daarom dringend werk te maken van een slimme kilometerheffing voor het personenvervoer.

In Vlaanderen zijn maatregelen in het verkeer hoogst noodzakelijk. Bond Beter Leefmilieu vraagt mobiliteitsminister Ben Weyts werk te maken van een slimme kilometerheffing voor het personenvervoer. Daarover is consensus over de partijgrenzen heen. Daarnaast is nieuwe weginfrastructuur zoals op de Brusselse Ring of de Oosterweelverbinding alleen maar koren op de molen: nieuwe infrastructuur zorgt voor meer verkeer en dus ook meer CO2-uitstoot.

 

“Hoewel de meeste sectoren in Vlaanderen een dalende trend kennen, blijft de uitstoot in het wegverkeer stijgen. Het wordt dus hoog tijd dat ook minister Weyts zijn klimaatverantwoordelijkheid neemt” concludeert Jonathan Lambregs, beleidsmedewerker klimaat en mobiliteit van Bond Beter Leefmilieu.

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid