De Landgenoten | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

De Landgenoten

Coöperatie
Werkingsgebied: 
Landelijk (België)
Thema's: 
Voeding en landbouw
Quellinstraat 42
2018 Antwerpen Antwerpen
België
contact [at] delandgenoten [dot] be
03 286 92 77

De toegang tot grond is, door zijn hoge prijs, één van de grootste drempels voor boeren in Vlaanderen. De Landgenoten maakt samen met een groeiende beweging van boeren en burgers werk van een betere toegang tot landbouwgrond voor bioboeren. Door middelen samen te brengen - via aandelen, schenkingen en legaten -, kan grond worden aangekocht en vele generaties lang worden beheerd als biologische landbouwgrond. Zekerheid over de toegang tot grond creëert kansen voor boeren om een duurzaam en agro-ecologisch bedrijf op te starten, uit te bouwen en door te geven aan een opvolger. Zo dreigt ook de opgebouwde bodemvruchtbaarheid, het levenswerk van de bioboer, niet verloren te gaan. En zo krijgt de boerderij de ruimte om de groeien in een boeiend sociaal netwerk.

De Landgenoten werd eind april 2014 opgericht door een netwerk van 17 middenveldorganisaties: BioForum Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu, CSA Netwerk, De Kollebloem, De Wassende Maan, FIAN Belgium, Hefboom, Land-in-zicht, Landwijzer, Natuurpunt, Oxfam Solidariteit, Terre de Liens, Terre-en-vue, Velt, Voedselteams, Wervel en Widar.

In 2015 werd De Landgenoten genomineerd bij de tien beste sociale innovatoren van Europa. Voor de European Social Innovation Competition meldden zich 1400 deelnemers uit 40 landen aan. De aandelen van De Landgenoten dragen het solidariteitslabel van Fairfin/Financité.