Markus Winter - Goed voor boer én klimaat, maar landbouwsteun voor menselijke consumptie van peulvruchten blijft uit

Goed voor boer en klimaat - maar landbouwsteun voor peulvrucht blijft achterwege

Markus Winter - Goed voor boer én klimaat, maar landbouwsteun voor menselijke consumptie van peulvruchten blijft uit

September is de oogstmaand, ook voor peulvruchten van eigen kweek zoals soja, kikkererwten en de gele erwt. Voor de Vlaamse landbouw zijn deze teelten een enorme kans: ze kunnen goed tegen droogte en zijn tegenwoordig erg gewild. Ze vormen namelijk de grondstof van vlees- en zuivelvervangers waar een groeiende groep flexitariërs regelmatig gebruik van maakt. Toch blijkt steun vanuit het landbouwbeleid enkel gereserveerd voor peulvruchten in dierenvoer. 



Peulvruchten kans voor nieuwe landbouw



Het belang van lokale eiwitteelt, zoals peulvruchten, valt niet te onderschatten. Ze  bieden de kans aan onze lokale telers om mee te surfen op het succes van een gezonder en duurzamer eetpatroon. Ze zijn daarnaast ook nog eens een stuk droogtebestendiger. Bovendien verduurzamen ze onze productiemethodes aanzienlijk. Zo verbeteren ze de bodemkwaliteit, hebben ze minder mest nodig en leveren hun bloemen nectar aan insecten. 



Discriminerende steun 



En toch vinden deze teelten nog nauwelijks ingang binnen de Vlaamse landbouw en hinkt het onderzoek ernaar achterop. Onderzoeksinstellingen zoals INAGRO en ILVO onderzoeken welke variëteiten goed gedijen in onze streken. Maar de doorvertaling naar het landbouwbeleid schiet tekort. De teelt van peulvruchten wordt door de overheid weliswaar aangemoedigd, maar enkel als ze dienen voor diervoeder. Terwijl hun economische en ecologische meerwaarde net ligt in toepassingen voor menselijke voeding. Zij verdienen een positieve in plaats van een negatieve discriminatie bij het toekennen van steun. 

 

De teelt van peulvruchten zorgt ervoor dat onze landbouwers de vruchten plukken van de nodige shift richting meer plantaardige eiwitten. 

Omslag in het landbouwbeleid



De leden van Next food chain, een netwerkorganisatie van voedingsbedrijven zoals Aoste, Arvesta en Alpro en middenveldorganisaties zoals EVA en BBL roepen de Vlaamse regering op om een omslag te maken en om van de plantaardige eiwitteelt voor menselijke voeding een speerpunt te maken in het nieuwe landbouwbeleid. De teelt van peulvruchten zorgt ervoor dat onze landbouwers de vruchten plukken van de nodige shift richting meer plantaardige eiwitten. 



De consument is mee



Uit een onderzoek van EVA vzw en iVOX (januari 2020) blijkt dat de Belgische consument openstaat om producten op basis van alternatieve eiwitten te eten. Vooral producten op basis van erwten, bonen, soja en noten blijken de Belg aan te spreken. Zo wil bijna 60% van de Belgen producten kopen op basis van erwten en 55% op basis van bonen. 56% op basis van noten en 40% op basis van haver en soja. Het potentieel voor deze duurzame en gezonde alternatieven is duidelijk aanwezig. Het beleid moet het aanbod mee ondersteunen. 

Landbouw Next Food Chain

Meer over Landbouw