Hervorm landbouwsubsidies en stimuleer plantaardige voeding

Laurens breekt als Minister voor de Toekomst een lans voor plantaardige voeding en duurzame landbouw. Als industrieel ingenieur in de voedingsindustrie weet hij perfect wat er gebeurt met je eten voor het op je bord komt en welk effect de landbouw heeft op onze omgeving. Hij doet dit voorstel omdat wij en het milieu voeding verdienen die gezond en lekker is.

89 procent van de Vlamingen eet meer vlees dan gezond is. Niet alleen onze sociale zekerheid, ook ons milieu kreunt onder deze vleeshonger. In ons land worden gigantisch veel koeien, kippen en varkens gehouden, en dat vervuilt onze bodems en ons water, leidt tot een afnemende biodiversiteit en veroorzaakt een stevige brok broeikasgassen. Meer plantaardig eten betekent een grote stap voorwaarts naar duurzame en gezonde voeding.  

Plantaardig wordt de makkelijkste keuze

Hoe pakken we dit aan? Simpel: we zorgen dat plantaardige voeding de logische keuze wordt, door ze makkelijk, lekker en overal beschikbaar te maken. Om dat te bereiken, zetten we een breed voedingsbeleid op. Dat stemt maatregelen rond voeding van de domeinen welzijn, omgeving, landbouw, dierenwelzijn, innovatie en ondernemen op elkaar af. Zo stuurt de overheid één duidelijke boodschap over voeding de wereld in: kies voor groenten en fruit, je lichaam en de wereld zullen je dankbaar zijn.

Hervorming VLAM

Daarnaast gaan we het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) hervormen. Nu voeren ze daar vooral promo voor vlees, ook omdat ze door die sector mee gefinancierd worden. De nieuwe communicatie is er voor de gezondheid van de Vlaming en Vlaanderen, en gaat in de eerste plaats over plantaardige, lokale en seizoensgebonden voeding. Onze groenten en fruit zijn toppers, die verdienen de spotlight.

Van Jeroen Meus tot de supermarkt

We mikken niet alleen op de consument, ook de Jeroen Meusen van ons land sporen we aan om meer gerechten die lekker én gezond zijn op het menu te zetten. Markten, buurtwinkels en supermarkten nemen we mee in dit verhaal. De nieuwe, omgekeerde voedingsdriehoek blijven we naar voren schuiven, zodat iedereen overtuigd raakt van een meer plantaardig voedingspatroon.

Steun voor duurzame, plantaardige methodes

We verleggen de focus van het landbouwbeleid naar meer plantaardig. Zo surft de primaire sector mee op dit succes. Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) focust zijn steun op landbouwers die de omslag maken naar duurzame, plantaardige productiemethodes.  

Ook nieuwe ondernemers en onze Vlaamse voedingsindustrie geven we een duwtje in de rug, zodat ze mee kunnen sprinten in de kop van het wereldpeloton. We grijpen de kansen die een meer plantaardig menu biedt ook om onze economie een boost te geven. 

Consumenten, bedrijven en de wetenschap zijn klaar om deze transitie op een succesvolle manier vorm te geven. Met dit voorstel volgt ook de Vlaamse regering.

Plantaardige voeding

Meer over Plantaardige voeding