De gereedschapsbibliotheek: een handleiding voor organisatoren
Volgens de Vlaamse Bouwmeester moeten we allemaal kleiner en dichter bij elkaar gaan wonen. Maar als iedereen bijvoorbeeld een eigen grasmaaier en boormachine bezit, wordt dat een echt huzarenstukje. Gelukkig is er de opkomende trend van delen en herstellen, en van gereedschapsbibliotheken. Een gereedschapsbibliotheek kan je omschrijven als een bib die geen boeken maar wel professioneel kwaliteitsgereedschap uitleent aan lokale bewoners.
Het concept van een gereedschapsbibliotheek lijkt logisch en eenvoudig. Maar als je overweegt om er zelf een uit de grond te stampen, ontdek je al snel dat er heel wat bij komt kijken. Om je op weg te helpen, hebben enkele bibpioniers uit Vlaanderen en Brussel hun ervaringen gebundeld. In deze handleiding nemen ze je stap voor stap mee in alle aspecten van de organisatie van een gereedschapsbib: hoe kies je de juiste locatie, waarop moet je letten als je gereedschap verzamelt, hoe zet je je project met de juiste communicatie in de markt, hoe genereer je inkomsten en pak je ook het juridische luik aan? Je krijgt niet alleen heel wat praktische tips, maar maakt ook kennis met de filosofie die de gereedschapsbibs verbindt.
De impuls voor deze handleiding kwam vanuit het lerend netwerk van deelinitiatieven dat Repair & Share vzw coördineert in partnerschap met Cera. Repair & Share vzw is een zusterorganisatie van Netwerk Bewust Verbruiken en krijgt steun van de Vlaamse Overheid - Departement Omgeving en van Be Planet. Voor deze handleiding ontving Repair & Share vzw ook ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting.
Meer lezen?
Wil je nog meer lezen over het thema? Voor haar opleiding tot coach circulaire economie onderzocht Charlotte Dewilde (projectmanager circulaire economie bij Bond Beter Leefmilieu) het circulaire verdienmodel van een gereedschapsbibliotheek. Een gereedschapsbibliotheek is een innovatief concept waaraan de economische en juridische context nog niet aangepast zijn. Maar dit onderzoek toont aan dat er wel degelijk circulaire verdienmodellen bestaan en dat er verschillende manieren zijn om met de economische en juridische barrières om te gaan. Charlotte Dewilde verzamelde haar conclusies in dit theoretische businessmodel.
Het theoretische businessmodel werd ook toegepast bij de opstart van zes gereedschapsbibliotheken in Vlaams-Brabant, een project van Bond Beter Leefmilieu, Riso Vlaams-Brabant en Repair&Share, met steun van de provincie Vlaams-Brabant.