Europa versnelt de klimaattrein

Het Europees Parlement keurde dinsdag het Parijs-akkoord goed via een versnelde procedure. Onder druk van de VS en China, maar natuurlijk ook gezien het reuzenbelang van het Parijs-akkoord, dat de klimaatverandering in de kiem moet smoren. Dit geeft een duidelijk signaal aan de wereldeconomie en de politiek: het tijdperk van fossiele brandstof is ten einde, geef alle kansen aan circulair en hernieuwbaar.

Schitterend! Internationale samenwerking leidt tot een historisch akkoord. Vervolgens wordt het wereldwijd goedgekeurd onder druk van de wereldleiders. Nu de volgende stap: zichtbare veranderingen in onze manier van energie opwekken en ons verplaatsen.

Het Parijs-akkoord is belangrijk omdat het een glashelder signaal geeft aan het bedrijfsleven: ‘Het is gedaan met fossiel, investeer in circulair en hernieuwbaar’. Een glashelder signaal aan de politiek: ‘Durf een visionair beleid uit te werken, de bevolking zal u dankbaar zijn’. En tot slot een glashelder signaal naar de mensen: ‘Een kwaliteitsvol leven gaat hand in hand met een gezond klimaat’.

Sprongen vooruit

Om van de groene economie een realiteit te maken is een resem systeemaanpassingen nodig. BBL schreef begin dit jaar een rapport met de nodige beleidsmaatregelen die het groene kantelen kunnen realiseren: #NaarHernieuwbaar. Gezien de actualiteit zijn er drie dossiers die het benoemen waard zijn.

1. Om iedereen te laten genieten van hernieuwbare energie, hebben we nood aan een slim elektriciteitsnet. Daarin speelt netbeheerder Eandis een belangrijke rol. Hierover meer in het artikel van Mathias Bienstman en Sara Van Dyck.

2. Om te voorkomen dat Antwerpen overstroomt, is er in de ontwikkelde landen een absolute stop nodig vanaf 2030 op diesel- en benzinewagens. Zo stoten wagens geen CO2 meer uit. Duidelijkheid op termijn leidt tot de nodige innovatie.

3. Onze ruimte moeten we doordacht gebruiken: shoppingcentra die enkel bereikbaar zijn met de auto, kunnen niet langer. Door te winkelen in stads- en dorpscentra beperken we de CO2-uitstoot. De geplande megashopping Uplace is dus een enorme misstap. BBL blijft zich hiertegen verzetten.

Weg van de zijlijn

Afgelopen vrijdag stemden de milieuministers van de lidstaten in met de goedkeuring van het Parijs-akkoord. Op dinsdag volgde het Europees Parlement. Daardoor komt de teller van het aantal landen dat het akkoord ratificeert op meer dan 55 te staan. Bovendien is die groep van landen verantwoordelijk voor meer dan 55% van de globale uitstoot. Dat zijn de twee voorwaarden om van het akkoord internationaal bindende wetgeving te maken.

Die procedure is ongewoon als het gaat over internationale wetgeving. Normaal keuren eerst de lidstaten het akkoord goed en dan pas Europa. Maar gezien de hoge druk van de VS en China en het belang van het dossier, besliste Europa om het proces om te draaien: eerst goedkeuring door Europa, vervolgens de lidstaten.

Bovendien trok Europa jarenlang de internationale klimaatkar. Dat imago van voorloper wil de Unie niet verliezen, vandaar de versnelling. Door niet te ratificeren, riskeerde Europa immers aan de zijlijn te staan tijdens de volgende onderhandelingen in Marrakech in november.

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid