Dit maakt deel uit van het project Life4BelgianClimate, dat financiering heeft ontvangen van het LIFE Programme van de Europese Unie.
De inhoud geeft alleen de mening van de makers weer; CINEA is niet verantwoordelijk voor het gebruik van de gepubliceerde informatie.

 

Wij liggen er wakker van!

Een leefbare omgeving rond Brussels Airport

De luchthaven van Zaventem is een belangrijke bron voor economische activiteit en tewerkstelling in ons land. Maar het hoge aantal (dag- én nacht-) vluchten en de voorziene groei van de luchthaven zijn niet meer te verzoenen met de leefkwaliteit van de omwonenden. Bovendien kunnen we niet blijven toekijken hoe de enorme uitstoot van vliegtuigen mee ons klimaat ontwricht. Daarom komen we in actie. Steun jij onze campagne met een gift? 

Zo wordt Brussels Airport een luchthaven van de toekomst (en vinden omwonenden weer rust):

 • Voer een verbod op nachtvluchten in.
 • Plafonneer het totale aantal vliegbewegingen.
 • Voer een lage-emissiezone in de lucht in, zodat enkel nog geluidsarme en op termijn CO2-arme vliegtuigen kunnen landen op de luchthaven.
 • Voer geluidsnormen en frequentienormen in, voor minder geluidshinder op de grond. 

 

De milieuvergunning voor de luchthaven loopt midden 2024 af 

Dit is dus hét moment om onze overheden en de luchthavenuitbater te dwingen om bij de hervergunning rekening te houden met de gezondheids- en milieuproblemen die de luchthaven veroorzaakt.

Maar voor die actie is geld nodig. Steun jij ons in de strijd tegen lawaai en milieuvervuiling? 

Wist je bijvoorbeeld dat …

 • het geluid van de overvliegende toestellen, van de grondactiviteiten op het luchthaventerrein en van het vele autoverkeer leidt tot ernstige gezondheidsproblemen bij omwonenden én tot cognitieve beperkingen bij kinderen?
 • door het drukke vliegverkeer de concentraties aan ultrafijn stof tot op 7 km van de luchthaven verhoogd zijn? Blootstelling aan ultrafijn stof leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en longaandoeningen, en kan ook een negatief effect hebben op de groei van foetussen.
 • door de verbranding van kerosine er te veel stikstof neervalt op de door Europa  beschermde natuurgebieden naast de luchthaven, waardoor het voortbestaan van zeldzame vegetatie er bedreigd wordt?
 • de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart één van de snelst groeiende oorzaken van de klimaatverandering is? En dat er pas recent eerste voorzichtige stappen gezet zijn om de CO2-uitstoot door de luchtvaart terug te dringen?

In deze video vertellen enkele omwonenden hoe het is om in de buurt van de luchthaven te wonen.

Samen staan we sterker

Onze overheden en de luchthavenuitbater moeten dit onder ogen zien. Maar vooral: ze moeten maatregelen nemen om paal en perk te stellen aan de negatieve impact van Brussels Airport. Daarom heeft Bond Beter Leefmilieu de krachten gebundeld met actiegroepen uit de rand rond Brussel. Samen eisen we de invoering van vier maatregelen:

 • Voer een verbod op nachtvluchten in.
 • Plafonneer het totale aantal vliegbewegingen.
 • Voer een lage-emissiezone in de lucht in, zodat enkel nog geluidsarme en op termijn CO2-arme vliegtuigen kunnen landen op de luchthaven.
 • Voer geluidsnormen en frequentienormen in, voor minder geluidshinder op de grond. 

Lees hier meer over deze oplossingen

 

Steun ons! 

Wil jij meehelpen in de strijd tegen lawaai en milieuverontreiniging? Gun je de omwonenden een goede nachtrust en ben je bezorgd over de CO2-uitstoot? Steun ons dan met een gift. Zo kunnen wij werken aan een gezonde toekomst. 

Doe hier een gift 

Kan je even niks missen? Teken dan de petitie en vraag zo samen met ons aan de Vlaamse en federale regering om maatregelen te nemen.

Ja, ik teken de petitie!

Wil je ons op een andere manier helpen, door bv. mee een actie te organiseren of door flyers uit te delen? Zend dan een mailtje naar info [at] bblv.be (info[at]bblv[dot]be) en we contacteren je zo vlug als mogelijk.

info [at] bblv.be (Ja, ik wil de handen mee uit de mouwen steken!)